Sunt amatoare în detectat anomalii dento-maxilare. Azi m-am gândit să mă folosesc de asta pentru a contribui la conștientizarea lor. Este dificil pentru mine să le încadrez corect, însă ideea simplă este că există mai multe tipuri de anomalii de acest gen – scheletale, dentare și combinații între ele.
Pintre cel mai la îndemână de observat sunt persoanele publice, iar eu m-am distrat făcând lista asta:
P.S. aștept contribuții și corectări pentru greșeli :).
Ocluzie deschisă – open bite malocclusion
Nu este foarte simplu de observat, cred că în funcție de mărimea spațiului dintre dinți poate fi mai ușor sau mai greu de funcționat așa.
Pierre Emerick Aubameyang – un fotbalist foarte rapid (mai rapid decât Usain Bolt în primii 30m), al cărui nume îl poartă porcușorul meu de Guinea 💖😊
Michael Phelps – cred că are și un maxilar îngust
Michelle Obama
Carlos Tevez
Cosmin Contra – chiar mă uit la fotbal, vă zic.
Următoarele tipuri de disfuncționalități sunt cel mai simplu de detectat, unde unul dintre maxilare este proeminent sau se observă ceva în neregulă cu poziția dinților în mușcătură.
Retrognatism/Anterior Overjet/Overbite
Luis Suarez – nu își poate închide buzele. Fapt divers, uneori mușcă din adversari la propriu.
Freddy Mercury – probabil cel mai celebru și ușor de identificat dintre toți. S-a spus că era complexat sau rușinat de dinții lui, dar se temea că dacă i-ar fi corectat și-ar fi pierdut particularitatea vocii.
Cristina Bălan
Rolandinho – acum arată puțin altfel, cred că și-a pus fațete.
Prognatism/Reverse Overjet/Underbite:
Harry Kane – ce e cu fotbaliștii ăștia? Are dificultăți în vorbire și se observă bine mușcătura inversă în timpul interviurilor.
Jay Leno – deja în multe discuții despre subiect
Casey Neistat – unul dintre oamenii mei preferați de pe internet.
Mai e și Ribery, dar nu știu la care din astea să îl pun.
În afară de cele de mai sus, ar mai fi tot felul de asimetrii și zâmbete gingivale.
Cred că unii dintre ei nici nu știu că au o problemă, iar alții nu își doresc să o corecteze. Poate nici nu îi deranjează, deși nu stiu cât de funcționali sunt. Până la urmă este o alegere personală, iar oamenii ăștia toți confirmă că poți să trăiești cu o astfel de anomalie toată viața, ba chiar să o depășești prin atitudine și mai multe vizite la dentist și alți medici.
Pe curând!
No Comments