Istanbul – orașul pentru care m-am apucat să învăț turcă pe Duolingo.
Îmi place foarte mult Istanbul. Am fost de două ori și m-aș întoarce mâine, pentru că am impresia că n-am văzut nimic și că mă poate da pe spate încă o dată și încă o dată.
Este unul dintre orașele mele preferate, are o magie care mă atrage și mă binedispune. Pentru mine este combinația ideală de care nu mă mai satur, este autentic, tonic, modern și tradițional, are arhitectură superbă, mâncare gustoasă, oameni drăguți și peisaje la orice pas.
Puțin context
Istanbulul este imens. Locuiesc 15 milioane de oameni în 5300 km². Orașul stă pe două continente și este despărțit de Bosfor. Strâmtoarea Bosfor leagă Marea Neagră de Marea Mediterană, este singurul traseu pe apă care face această conexiune. Într-un capăt al Strâmtorii Bosfor se află Cornul de Aur, un golf, sediu naval în timpul Imperiului Bizantin.
Partea europeană este în regiunea istorică, aici sunt toate obiectivele turistice populare, moschei vechi, palate, muzee, cisterne, iar partea asiatică, anatoliană, este mai modernă și arată ca alte orașe pe care le-ai mai văzut. Ca să treci dintr-o parte în alta durează 15-20 minute cu feribotul (din Eminönü în Üsküdar am fost noi) sau o oră pe uscat.
Arhitectură și obiective turistice interesante
Istanbul a fost capitală de imperii care au condus continente întregi mai mult de o mie de ani. Așa se explică arhitectura măreață a orașului, bogăția palatelor muzeu, a moscheilor. Sunt întregi cartiere foarte distincte, Fener, Balat, Yenikoy, Arnavutkoy. Istanbul are și zone moderne cu clădiri avangardiste. Noul aeroport este super spectaculos.
În partea europeană sunt adunate cele mai căutate obiective turistice, deci nu e musai de văzut partea asiatică în cazul unei excursii scurte. Îmi place foarte mult palatul Dolmabahçe, mai mult decât Topkapı, deși merită vizita și ultimul menționat. La Topkapı este expusă sabia lui Ștefan cel Mare. În Istanbul sunt moschei multe, unele foarte vechi, bizantine, otomane, post otomane. În afară de cele populare, Moscheea Albastră (sau moscheea Sultanahmet), Suleyman, Hagia Sophia, mie mi-a mai plăcut foarte mult Ortakoy. Istanbul are multe muzee foarte interesante, dar și câteva cisterne subterane imense care alimentau orașul cu apă în timpul Imperiului Bizantin și care pot fi vizitate.
Nu în ultimul rând, Istanbul este casa Muzeului Inocenței, unul dintre locurile și poveștile mele preferate.
Mâncare
Mâncarea turcească este deja recunoscută pentru diversitatea ei, are influențe orientale, asiatice, balcanice, unele dintre ele resimțite și în bucătăria românească. În Istanbul descoperi ceva nou de mâncare la orice pas. Nu există doar kebap, ci multe tipuri de legume și carne gătite în toate felurile, kofte, pide, pește, supă de linte, dulciuri foarte gustoase. Mâncarea și băutura vândute în stradă sunt ieftine și foarte bune, porumb, castane, kumpir (cartof copt umplut), simit (covrig uns cu melasă de struguri și presărat cu susan), sandvișuri, suc proaspăt stors de portocale sau rodii, cafea, salep, ceai negru. Turcia este cel mai mare consumator de ceai din lume pe cap de locuitor.
Trebuie să mai scriu despre asta pentru că sunt mare fan mâncareee.
Peisaje
Orașul este construit pe coline, înconjurat de apă. Într-o plimbare liniștită pot să îți apară în față imagini ca niște vederi cu marea dintre clădiri, apusul peste moschei. Bosforul este perfect pentru plimbări la orice oră, pe orice vreme, apusurile din partea asiatică sunt superbe. În apropiere sunt și Insulele Prinților (provincia Adalar), unde se pot face excursii de o zi.
Ospitalitate
În general localnicii, gazdele, chelnerii, sunt foarte amabili. Uneori primești desert, ceai sau produse gratis, îți zâmbesc, sunt atenți și chiar îți vorbesc în română din când în când.
Shopping
Nu sunt cea mai mare fană cumpărături, dar mi-am luat niște mărunțișuri la prețuri bune. Marele Bazar merită doar să te plimbi prin el, este foarte aglomerat și scump, dar străzile din jurul lui au magazine mai accesibile. Prefer Bazarul Egiptean, are lucruri mai utile, sute de tipuri de ceaiuri și condimente, si este mai colorat.
Transport
Zona turistică europeană are foarte bine pus la punct o linie de tramvai care este ușor de folosit, cu un card de transport pe care îl încarci cu călătorii. Același card se poate folosi și la transportul pe apă. Plimbările sunt confortabile și pe jos și cu tramvaiul, autobuzul, feribotul, iar călătoriile sunt ieftine.
Prietenos la buzunar
Tot ce am descris mai sus este accesibil, de la mâncare la transport și cazare în zone bunicele. O liră turcească este echivalentul a 70-80 de bani, deci nu te simți sărac când schimbi banii. Există locuri pe care poți să le vizitezi gratis, au parcuri foarte frumoase. Zborul spre Istanbul este operat de companii de linie, dar și de companii low cost, și durează o oră.
Câteva diferențe culturale/sociale care te lovesc la prima plimbare:
99% din oameni sunt musulmani. Nu asta este un șoc, ci chemarea la rugăciune care se face prin difuzoare, se aude în tot orașul și poate să te sperie la început. Rugăciunea se face de cinci ori pe zi, orele variază în funcție de momente ale apusului și răsăritului. Aici este programul rugăciunilor. Dacă ești cazat lângă o moschee, s-ar putea să te trezească noaptea. Când este ora de rugăciune, moscheea nu este deschisă pentru turiști.
Mulți bărbați peste tot, puține femei lucrează, este o inegalitate de gen imensă. Când m-am întors în București, mi se părea ciudat că mă lasă un băiat să intru înaintea lui în metrou.
Au multe pisici maidaneze care sunt foarte prietenoase și stau la mângâiat.
Pe curând!
2 Comments
Paula Vasile
February 27, 2020 at 7:27 pmFoarte dragut!
Ce să vizitezi în partea europeană a orașului Istanbul? + transport și intrări obiective 2020 - Anca Talks
March 21, 2020 at 2:59 pm[…] Pe curând! <3 Istanbul […]