BIMAX

Am mâncat lichide timp de o lună (+ idei de rețete)

De trei-patru-cinci ori pe zi, timp de o lună, am consumat doar lichide. Eram pregătită să vină apocalipsa, așa de rău credeam că o să fie. M-am gândit chiar mult la ultima mea masă de dinaintea operației la maxilar pentru că, YOLO, când mai apuc eu să mănânc?

burger

Jaxx, Cluj. Până la urmă am ales cheeseburger.

inghetata

Bianco Milano, yums

Bineînțeles că așteptările mele au fost greșite. Încă suntem toți aici, nu?

Odată ce m-am obișnuit cu lichidele, au devenit pentru mine cel mai firesc mod de a mânca. Oamenii se adaptează la tot felul de situații din viață. La fel am făcut și eu în recuperare, când mi s-a demonstrat încă o dată că limitele mele sunt mult mai elastice decât cred. În plus, nu există altă cale așa că trebuie să continui să mergi.

Cum a fost trecerea de la mâncare solidă la mâncare lichidă?

Ce m-a ajutat pe mine a fost să văd totul ca pe un experiment, nu ca pe o povară. Încă din spital mi-am propus ca mâncarea să nu fie subiectul principal care îmi ocupă gândurile și zilele. Spune asta o tipă gurmandă, pentru care mâncarea era un mare prieten.

La început a fost foarte frustrant. Amețeam și eram obosită, iar senzația de foame a apărut tare din a treia zi. Atât de tare încât îmi venea să plâng. Dar nu aveam voie, așa că doar bombăneam intens.
Starea mea era cauzată și de mecanismul prin care trebuia să mănânc. Oboseam cu o mână ridicată pe seringă și cu cealaltă pe perfuzor, care trebuia ținut în laterala gurii, unde se termină rândul de dinți. Uneori perfuzorul se mai și bloca. Umpleam seringa de două, trei ori. După masă, venea timpul spălatului pe dinți, în timpul căruia mă lua iar foamea. Tot procedeul dura aproape o oră.

Această situație nu a ținut mult, pentru că am scăpat de o parte dintre elasticele din față și am descoperit alternative într-un Guyon șmecher, în paie, într-un recipient pentru sosuri, ulterior într-o linguriță, și mâncarea nu a mai fost așa o problemă pentru mine. După aproximativ două săptămâni, senzația de foame acută s-a dus.

Gura mea fără elasticele din față. Am spațiu pentru un pai, yey!

perfuzor

Seringă cu perfuzor

guyon

Seringă tip Guyon pentru alimentație

Ce am mâncat?

Tot ce am avut de făcut a fost să experimentez. Am încercat multe feluri până le-am găsit pe cele care mă satisfac. Mie nu mi-au plăcut variantele lichide ale măncărurilor solide, nici carnea pasată, ci mai degrabă rețetele predestinate să fie lichide. Așa că am mâncat mai mult smoothie-uri și câteva supe cremă în mod religios.

la birou

După trei săptămâni; prânzul la muncă.

Am fost norocoasă cu sezonul operației, pentru că am avut multe fructe și legume gustoase. Din fericire, există variante pentru orice anotimp.

De menționat:

  • Am baut multă apă. Hidratarea e super importantă. Un pahar de apă la două ore obligatoriu.
  • La început am evitat alimente acide sau picante – fără roșii, citrice, usturoi, ceapă.
  • M-am ferit și de lactate, cu câteva excepții. Personal, mă simt rău când mănânc iaurt, etc și mi-a fost frică să nu creez un mediu bun pentru infecții. La extracția măselelor de minte nu am avut voie lactate.

Aici sunt tipurile de mâncare pe care eu le-am consumat des în cele 30 de zile de recuperare post bimax.
Firește, fiecare își cunoaște preferințele și va mânca ce știe că îl satisface.

Smoothie dulce – banane/ căpșuni / piersici / caise/ zmeură + lapte vegetal (cocos, soia, fară lactoză) + biscuiți, opțional. Dacă aveam poftă de ceva mai fistichiu, adăugam și o lingură de unt de arahide.
Smoothie sărat – spanac/ avocado/ mărar/ pătrunjel, lapte;
– lapte cu fulgi de porumb. Trebuie lăsat puțin să se înmoaie.

Supă cremă de: legume /ciuperci/ cartof cu tarhon/ spanac/ mazăre. Uneori puneam și o felie de pâine. Cel mai bine merge cu pâine mai uscată, veche.

Supă rece de roșii. Gazpacho, regina dietei mele, pe care am mancat-o zilnic, din a doua săptămână până în a patra. Deși nu am pus ceapă și usturoi, era mega delicioasă. Iese cel mai bine cu roșii foarte coapte! Mulțumesc, Jamila!

Humus îndoit cu apă. Preferatul meu era unul cu ardei copți de la Mega Image, sau cu busuioc. Și aici mai adăugam pâine.

Stați liniștiți că am blenduit și piure cu o chiftea, ciorbă de găină, omletă, paste cu pui, salam în supa de cartofi și mămăligă cu pesto. Sunt curioasă câte ciudățenii au mâncat toți oamenii care au trecut prin bimax sau altă astfel de recuperare.

Am mai băut ceaiuri reci, suc de pepene roșu (pepene în blender pur și simplu), suc de piersici, uneori nectar de fructe făcut în casă. Mulțumesc, mami! :).

În cafenele sunt diverse băuturi care pot ține loc de o masă, frozen yogurt smoothie, băuturi cu piureuri de fructe, etc.

Recomand oricui va trece prin asta, să fie pregătit să slăbească. Eu am dat jos 6 kg într-o lună, și am avut de unde. În cazul persoanelor deja slabe e posibil să nu fie un lucru de dorit, deci mâncați bine înainte.

Cred că faptul că am mâncat legume și fructe m-a ajutat să am energie cât se poate și să mă simt bine fizic și psihic. Corpul consumă resurse pentru a se vindeca și îl ajută mâncarea nutritivă. Îți va mulțumi. Totuși, altcineva poate avea alte pofte și preferințe. Toți avem ritmul nostru și până la urmă contează să nu ajungem subnutriți. 😀

Una peste alta, n-a fost așa rău!

Înainte să realizez, timpul a trecut și splintul a fost dat jos. A urmat o altă aventură, în care am învățat să îmi folosesc gura și dinții din nou.

Pe curând!

You Might Also Like...

1 Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.