Din viata

Despre înscriere și examenele de la școala de șoferi #util

Acte necesare și informații practice pentru înscrierea și parcursul școlii de șoferi:

Fișă medicală

La o clinică acreditată, pe cont propriu sau intermediat de școala de șoferi. Constă în controale la câțiva medici specialiști, care parafează o fișă – medicină internă, ortopedie, neurologie, psihiatrie, oftalmologie, O.R.L. Poate dura o oră, două. Arată așa:

Sursa: drpciv.ro

Aviz psihologic

La psiholog se fac niște teste, joculețe, unele cronometrate, se răspunde la niște întrebări.

Costul fișei medicale și al avizului este în jur de 200-250 lei. Ambele sunt valabile un an. Din proprie experiență, este ideal să fie făcute în aceeași clinică, în aceeași zi.

Buletin/Carte de identitate

Cu domiciliu sau cu adresă de reședință (viză de flotant) în orașul în care vrei să dai examenele.

Certificat de cazier judiciar

Se eliberează de la secții de poliție care au departament pentru cazier, nu costă nimic. În București eu am fost la secția 14, din zona Unirii. Trebuie doar să completezi o cerere, durează câteva minute. Cazierul este valabil 6 luni.

Când o să termini orele și o sa fii gata de examene, dosarul o să mai conțină o fișă de școlarizare, o cerere tip și o chitanță pentru permis, de 6̶̶̶8̶̶̶ ̶l̶e̶i̶, 89 lei, bani pe care nu mai poți să îi plătești la ghișeul de la DRPCIV, ci prin alte metode, în cont la BCR, CEC, la Self Pay, pe ghiseul.ro.

Legislație

Urmează ore de legislație rutieră care durează în jur de două săptămâni, două ore pe zi.
La finalul materiei am dat un test, ca la sală, pe care trebuia să îl promovez cu 22 puncte ca să pot începe orele practice.

Orele de condus

După testul preliminar, se pot programa orele de condus. Sunt 30 de ore de curs împărțite în 15 ședințe.

Examenul teoretic

După ce am terminat cele 15 ședințe, am ridicat dosarul de la secretariatul școlii și am fost la DRPCIV într-o dimineață oarecare. Am depus dosarul, am făcut o fotografie tip buletin și am dat examenul teoretic. Eu am mers direct, dar se poate face și programare online aici.

A durat o oră și jumătate tot procesul. Mai jos este un mini ghid pentru vizita la DRPCIV

Ghid pentru DRPCIV – Șoseaua Pipera 49

Pentru domiciliații/rezidenții în București, totul se întâmplă la etajul 1.

Primul pas este să mergi la automatul cu bonuri de ordine. Alegi motivul vizitei (înregistrare candidati, preschimbare permis, programare traseu, etc) și introduci numele de familie. Primești un bilet pe care ai un număr de ordine și ghișeele la care să fii atent.

drpciv

După ce îți vine rândul, ți se verifică dosarul, faci poză, p̶l̶ă̶t̶e̶ș̶t̶i̶ ̶6̶8̶ ̶l̶e̶i̶ ̶t̶a̶x̶a̶ ̶p̶e̶n̶t̶r̶u̶ ̶p̶e̶r̶m̶i̶s̶ și ești trimis la sala de examinare. Acolo ți se mai verifică o dată dosarul, ți se dă un cod de bare și ți se comunică numărul sălii în care să mergi.

În sală este un agent care îți verifică iarăși numele și te invită la un calculator. Aici o să fie nevoie să introduci codul, adică să scanezi codul de bare primit la săgețele undeva sub monitor. Pe ecran apar datele tale personale pe care le verifici cu atenție.
Apoi începe examenul. Calculatorul este cu touchscreen și mi-a plăcut foarte mult varianta asta, aș mai fi făcut vreo două trei chestionare.

După ce ai promovat, ești întrebat dacă vrei să te programezi la traseu, lucru pe care îl poți face acolo, la calculator, sau la ghișeu dacă ai alte cerințe/nelămuriri.

Dacă ai picat, poți reveni în 15 zile să dai testul din nou.

Traseul

Dimineața la opt de obicei, în locul ales la programare, polițiștii vor veni pe rând să strige numele de pe lista lor. După ce îți auzi numele, mergi în locul indicat.
Aici  are loc un mic discurs în care  polițistul o să spună ce vrea de la candidați, recomandări, etc. Urmează discuția cu instructorii candidaților în care se stabilesc seriile, logistica traseelor.
Când îți vine rândul, pleci la volan sau ca martor al altui candidat. Polițistul își montează camera de filmat, mai dai niște semnături, te pregătești, pornești la drum.

După ce ai promovat, examinatorul îți păstrează dosarul și te anunță că vei primi permisul la adresa de reședință.

Dacă ai picat, va trebui să mai faci încă trei ședințe obligatorii și cu adeverința care dovedește asta, să mergi la DRPCIV să te reprogramezi.

Rămâne deschis pentru completări!

Succes tuturor!

You Might Also Like...

1 Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.